Zangeres Linde Nijland en multi-instrumentalist Bert Ridderbos reizen mee met het unieke avontuur Road to Bhutan. Onderweg geven ze concerten en spelen ze met lokale musici in landen als Turkije, Iran, Pakistan en India. Het geheel wordt vastgelegd voor een  DVD die achteraf zal verschijnen. Gepland staan onder meer opnamen in Kragujevac (Servië) waar Linde samen zal zingen met de jonge folkzangeres Danica Krstic. Ook worden optredens gegeven in Teheran (Iran), bij de Taj Mahal (India), met als hoogtepunt een optreden tijdens een groot publieksconcert eind november in Thimpu (Bhutan), ter ere van de kroning van de koning.

De twee muzikanten zijn gevraagd om mee te reizen als speciaal project binnen de grotere reis waartoe wereldreiziger Arnold Pilon eerder dit jaar het initiatief nam. Aanleiding is het 100-jarig bestaan van het koninkrijk Bhutan en de festiviteiten rond de kroning van de vijfde koning dit najaar. Pilon verzamelde 17 medereizigers om zich heen die in een konvooi van acht auto’s de 15.000 km lange tocht gaan maken. De reis wordt CO2 neutraal gecompenseerd. Bijkomend doel is het reizen in een sfeer van vriendschap, als tegenhanger voor de huidige negatieve beeldvorming rond landen als Iran en Pakistan.

Cittern

In Thimpu, de hoofdstad van Bhutan zal een speciaal voor de reis vervaardigde cittern (een van origine Middeleeuws West-Europees snaarinstrument) worden geschonken aan de Kilu Music School. Dit bijzondere instrument zal onderweg door Bert worden bespeeld en is in de afgelopen maanden bovendien als onderdeel van een “stilleven met cittern” geschilderd door de bekende Groninger kunstschilder Henk Helmantel uit Westeremden. Tevens zal de Kilu Music School, samen met een drietal onderwijs en gezondheidsprojecten in Iran, Pakistan en India, met behulp van sponsorgelden financieel worden ondersteund.

Op de weblog www.roadtobhutanmusic.wordpress.com zijn regelmatig ‘live’ reis- en concertverslagen te lezen en te zien.

Zie ook

www.lindenijland.nl